Ryby:
- Pstrąg w czerwonym winie,
- Węgorz w piwie,
- Karp gotowany na niebiesko,
- Śledzie zapiekane z ziemniakami po Śląsku,
- Karp w sosie polskim,
- Karp w bulionie luterańskim,
- Śledź smażony,
- Tatar ze śledzia.
Przepisy zostały zebrane w większości przez p. Grzegorza Sobela. Czytając je uderza mnie mnogość składników jakimi musiały dysponować ówczesne gospodynie. Co tylko dowodzi faktu wysoko rozwiniętej kultury kulinarnej panującej w okresie międzywojennym w naszym mieście. Trzeba się tym chwalić!
Składniki:
|
Przepis: Ryby sprawić, umyć, pokroić na 2-3 części, osolić i odstawić na pół godziny. Wino zagotować z cebulą, masłem, skórką cytryny i przyprawami. Włożyć rybę i gotować całość pod przykryciem ok. 20 minut. Rybę podawać polanego zrumienionym masłem lub z sosem z kaparów do gotowanych ziemniaków. |
Składniki:
|
Przepis: Węgorza sprawić, umyć, pokroić w poprzek na małe plasterki. Pietruszkę, cebulę i przyprawy gotować pod przykryciem w bulionie i piwie aż do miękkości. W razie ubytku płynu uzupełnić braki bulionem warzywnym. Następnie włożyć rybę, masło i doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować przez 30 minut. Podawać z sosem śmietankowym lub musztardowym do gotowanych ziemniaków. |
Składniki:
|
Przepis: Karpia sprawić, umyć, pokroić w dzwonka, posolić. Ocet zagotować, skropić nim rybę, odstawić na 30 minut. W garnku nastawić litr lekko osolonej wody, dodać przekrojoną cebulę oraz przyprawy. Gotować pod przykryciem przez 15 minut. Do lekko wrzącej wody włożyć karpia z octem, garnek przykryć, gotować 20 minut. Rybę podawać ze zrumienionym masłem lub sosem chrzanowym. |
Śledzie zapiekane z ziemniakami po Śląsku
Składniki:
|
Przepis: Śledzie namocz kilka godzin, a następnie starannie wypłukać. Pokroić je w kostkę. Ziemniaki umyć i ugotować w łupinach. Ostudzić, obrać, pokroić w miarę na cienkie plastry. Cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę, zeszklić na połowie masła. Dodać mąkę i lekko zrumienić. Zasmażkę z cebulą połączyć z mlekiem. Gdyby sos był za gęsty, dodać odrobinę bulionu warzywnego. Sos przyprawić solą i pieprzem do smaku. Szynkę pokroić w kostkę. Małe foremki (najlepiej do sufletów) wysmarować tłuszczem. Przygotowane składniki układać warstwami w porządku: szynka, ziemniaki, śledź. Całość polać sosem, a wierzch oprószyć startym serem i wiórkami z reszty masła. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC aż skórka będzie dobrze zarumieniona. |
Składniki:
|
Przepis: Karpia sprawić (krew zebrać), umyć, pokroić w dzwonka, skropić octem i odstawić. Wlać do rondla rosół, piwo, dodać przyprawy, natkę pietruszki, pokrojoną cebulę, skórkę cytryny. Gotować pod przykryciem 20 minut. Następnie, włożyć karpia, dodać krew, pokruszony piernik i doprawić solą i czarnym pieprzem. Całość gotować kolejne 20 minut. W razie potrzeby sos uzupełnić piwem. Gdy ryba będzie już miękka dodać masło. Podawać polanego sosem do gotowanych ziemniaków i kiszonej kapusty. |
Składniki:
|
Przepis: Dzwonka karpia lekko osolić, skropić sokiem z cytryny i odstawić na bok. Do garnka wlać bulion, piwo, dodać liście laurowe, ziarna pieprzu, kawałek piernika i przepołowioną cebulę. Gotować pół godziny pod przykryciem, a następnie powstały wywar przecedzić. Dodać karpia i gotować go do miękkości. |
Składniki:
|
Przepis: Zdjąć skórę ze śledzi, moczyć kilka minut w wodzie kilka razy mieszając. Wodę zlać, a śledzie moczyć przez 3-4 godziny w mleku. Następnie wyciągnąć je z mleka, osuszyć, oprószyć pieprzem. Jajko roztrzepać, dodać wino i tyle mąki aby powstało ciasto gęstości śmietany. Maczać w nim śledzie i kłaść na rozgrzane masło. Smażyć aż uzyskają złotobrązowy kolor. Podawać do ziemniaków z kiszoną kapustą, mizerią lub zieloną sałatą. |
Składniki:
Do dekoracji:
|
Przepis: Śledzie dobrze wymoczyć i wypłukać. Szynkę i śledzie zemleć przez maszynkę do mięsa na średnich oczkach. Cebulę, ogórki, jajka i jajka posiekać bardzo drobno. Składniki wymieszać, przyprawić do smaku pieprzem, solą, cukrem, dodać na koniec sok z cytryny. Podawać z grillowanymi ziemniakami dekorowanymi plasterkami cebuli i ogórków. |