Jak jadano w Breslau – posiłki domowe – PRZEPISY – RYBY

Ryby:

Przepisy zostały zebrane w większości przez p. Grzegorza Sobela. Czytając je uderza mnie mnogość składników jakimi musiały dysponować ówczesne gospodynie. Co tylko dowodzi faktu wysoko rozwiniętej kultury kulinarnej panującej w okresie międzywojennym w naszym mieście. Trzeba się tym chwalić!

Pstrąg w czerwonym winie

Składniki:

  • 2 średnie pstrągi,
  • ½ litra czerwonego wina półwytrawnego,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki cukru,
  • Kilka goździków,
  • Kawałek skórki cytryny,
  • Kawałek gałki muszkatołowej,
  • Kilka ziaren czarnego pieprzu,
  • 40g masła,
  • Sól.

Przepis:

Ryby sprawić, umyć, pokroić na 2-3 części, osolić i odstawić na pół godziny. Wino zagotować z cebulą, masłem, skórką cytryny i przyprawami. Włożyć rybę i gotować całość pod przykryciem ok. 20 minut. Rybę podawać polanego zrumienionym masłem lub z sosem z kaparów do gotowanych ziemniaków.

Węgorz w piwie

Składniki:

  • 1 średni węgorz,
  • 250ml jasnego piwa,
  • 250ml bulionu warzywnego,
  • 1 cebula,
  • 1 liść laurowy,
  • 3 ziarna białego pieprzu,
  • 30g masła,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • Sól, pieprz

Przepis:

Węgorza sprawić, umyć, pokroić w poprzek na małe plasterki. Pietruszkę, cebulę i przyprawy gotować pod przykryciem w bulionie i piwie aż do miękkości. W razie ubytku płynu uzupełnić braki bulionem warzywnym. Następnie włożyć rybę, masło i doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować przez 30 minut. Podawać z sosem śmietankowym lub musztardowym do gotowanych ziemniaków.

Karp gotowany na niebiesko

Składniki:

  • 1,2kg karpia,
  • 125ml octu spirytusowego,
  • 1 mała cebula,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 ziarna białego pieprzu,
  • 1 łyżka cukru,
  • Sól

Przepis:

Karpia sprawić, umyć, pokroić w dzwonka, posolić. Ocet zagotować, skropić nim rybę, odstawić na 30 minut. W garnku nastawić litr lekko osolonej wody, dodać przekrojoną cebulę oraz przyprawy. Gotować pod przykryciem przez 15 minut. Do lekko wrzącej wody włożyć karpia z octem, garnek przykryć, gotować 20 minut. Rybę podawać ze zrumienionym masłem lub sosem chrzanowym.

Śledzie zapiekane z ziemniakami po Śląsku

Składniki:

  • 30dag osolonych śledzi bez skóry,
  • 70dag ziemniaków,
  • 2 duże cebule,
  • 80g masła,
  • 30g mąki,
  • 125ml mleka,
  • 100g gotowanej szynki,
  • 2 łyżki startego sera gouda,
  • Tłuszcz do formy,
  • Sól, pieprz

Przepis:

Śledzie namocz kilka godzin, a następnie starannie wypłukać. Pokroić je w kostkę. Ziemniaki umyć i ugotować w łupinach. Ostudzić, obrać, pokroić w miarę na cienkie plastry. Cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę, zeszklić na połowie masła. Dodać mąkę i lekko zrumienić. Zasmażkę z cebulą połączyć z mlekiem. Gdyby sos był za gęsty, dodać odrobinę bulionu warzywnego. Sos przyprawić solą i pieprzem do smaku. Szynkę pokroić w kostkę. Małe foremki (najlepiej do sufletów) wysmarować tłuszczem. Przygotowane składniki układać warstwami w porządku: szynka, ziemniaki, śledź. Całość polać sosem, a wierzch oprószyć startym serem i wiórkami z reszty masła. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC aż skórka będzie dobrze zarumieniona.

Karp w sosie polskim

Składniki:

  • 1 duży karp,
  • 1 cebula,
  • 250ml jasnego piwa,
  • 250ml rosołu z kury,
  • Biały ocet winny,
  • Skórka z cytryny,
  • 100g aromatycznego piernika,
  • 50g masła,
  • 1 liść laurowy,
  • 3 goździki,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 ziarna czarnego pieprzu,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • Sól, czarny pieprz.

Przepis:

Karpia sprawić (krew zebrać), umyć, pokroić w dzwonka, skropić octem i odstawić. Wlać do rondla rosół, piwo, dodać przyprawy, natkę pietruszki, pokrojoną cebulę, skórkę cytryny. Gotować pod przykryciem 20 minut. Następnie, włożyć karpia, dodać krew, pokruszony piernik i doprawić solą i czarnym pieprzem. Całość gotować kolejne 20 minut. W razie potrzeby sos uzupełnić piwem. Gdy ryba będzie już miękka dodać masło. Podawać polanego sosem do gotowanych ziemniaków i kiszonej kapusty.

Karp w bulionie luterańskim

Składniki:

  • 4-5 dzwonków karpia,
  • 1 cebula,
  • Kawałek aromatycznego, ciemnego piernika,
  • 300ml ciemnego piwa,
  • 500ml bulionu,
  • 2-3 łyżki soku z cytryny,
  • 2 liście laurowe,
  • Sól, kilka ziaren pieprzu

Przepis:

Dzwonka karpia lekko osolić, skropić sokiem z cytryny i odstawić na bok. Do garnka wlać bulion, piwo, dodać liście laurowe, ziarna pieprzu, kawałek piernika i przepołowioną cebulę. Gotować pół godziny pod przykryciem, a następnie powstały wywar przecedzić. Dodać karpia i gotować go do miękkości.

Śledź smażony

Składniki:

  • 500g solonych śledzi,
  • Mleko,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki białego wina półwytrawnego,
  • Mąka,
  • Masło,
  • Pieprz

Przepis:

Zdjąć skórę ze śledzi, moczyć kilka minut w wodzie kilka razy mieszając. Wodę zlać, a śledzie moczyć przez 3-4 godziny w mleku. Następnie wyciągnąć je z mleka, osuszyć, oprószyć pieprzem. Jajko roztrzepać, dodać wino i tyle mąki aby powstało ciasto gęstości śmietany. Maczać w nim śledzie i kłaść na rozgrzane masło. Smażyć aż uzyskają złotobrązowy kolor. Podawać do ziemniaków z kiszoną kapustą, mizerią lub zieloną sałatą.

Tatar ze śledzia

Składniki:

  • 5 solonych śledzi bez skóry,
  • 75g wędzonej szynki,
  • 2 cebule,
  • 2 kiszone ogórki,
  • 1 jabłko,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • Sok z 1 cytryny,
  • Sól, pieprz, cukier

Do dekoracji:

  • Plasterki cebuli i kiszonych ogórków.

Przepis:

Śledzie dobrze wymoczyć i wypłukać. Szynkę i śledzie zemleć przez maszynkę do mięsa na średnich oczkach. Cebulę, ogórki, jajka i jajka posiekać bardzo drobno. Składniki wymieszać, przyprawić do smaku pieprzem, solą, cukrem, dodać na koniec sok z cytryny. Podawać z grillowanymi ziemniakami dekorowanymi plasterkami cebuli i ogórków.

Możliwość komentowania została wyłączona.

  • Ostatnie wpisy

  • Archiwa

  • Licznik odwiedzin

    • 26
    • 47
    • 820
    • 5 978
    • 698 523