Jak jadano w Breslau – posiłki domowe – PRZEPISY – DESERY

Desery:

Przepisy zostały zebrane w większości przez p. Grzegorza Sobela. Czytając je uderza mnie mnogość składników jakimi musiały dysponować ówczesne gospodynie. Co tylko dowodzi faktu wysoko rozwiniętej kultury kulinarnej panującej w okresie międzywojennym w naszym mieście. Trzeba się tym chwalić!

Lignitzer Bomben – Legnickie bomby

Składniki:

  • 200g miodu,
  • 75g masła,
  • 150g cukru,
  • 3 jajka,
  • 300g mąki,
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny,
  • 40g kakao,
  • 50ml rumu,
  • 75g rodzynek,
  • 5g cynamonu,
  • 5g mielonych goździków,
  • Szczypta pieprzu,
  • Szczypta anyżu,
  • Cukier puder.

Przepis:

Miód i masło rozpuścić razem w garnku, ostudzić. Cukier i jajka wymieszać razem na pianę (dzisiaj: mikserem), dodać masę miodową. Dodać cynamon i goździki, pieprz, anyż, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, skórkę cytryny i rum. Całość dokładnie wymieszać. Dodać rodzynki i ponownie wymieszać. Ciasto odstawić na jeden dzień do lodówki. Po wyciągnięciu ponownie zagnieść, formować małe walce o grubości kciuka, długie na 4-5 cm. Piec na papierze do pieczenia ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC. Po upieczeniu ciepłe pierniki posypać cukrem pudrem.

Legnickie Bomby były swego rodzaju wyrobem regionalnym dawnej Legnicy, mniej więcej tak jak breslauerskie precle czy dzisiejsze Rogale Marcińskie.

.

Pierniczki bożonarodzeniowe po wrocławsku

Składniki:

  • 500g mąki,
  • 50g cukru,
  • 1 szklanka miodu,
  • 1 jajko,
  • 25g drożdży,
  • Skórka starta z połowy cytryny,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • Szczypta mielonego kardamonu,
  • 3 drobno potłuczone goździki,
  • 3 łyżki wody różanej.

Przepis:

Z drożdży przygotować zaczyn, składniki wraz z drożdżami dokładnie wymieszać w misce. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 45 minut. Następnie ciasto przełożyć na stolnicę wysypaną mąką, ponownie zagnieść, rozwałkować na grubość palca i foremkami wykrawać pierniczki. Piec je około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190oC. Po upieczeniu ostudzone ozdobić kleksem lukru.

.

 Ciasto wielkanocne

Składniki:

Ciasto:

  • 200g mąki,
  • 125g masła,
  • 60g cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki gęstej śmietany,
  • Szczypta soli.

Masa:

  • 400ml mleka,
  • 40g kaszy manny,
  • 2 łyżki masła,
  • 50g dużych rodzynek,
  • 1 łyżeczka startej skórki cytryny,
  • 80g mielonych migdałów,
  • 2 żółtka,
  • Kilka kropel olejku migdałowego,
  • 2 białka jajek,
  • Margaryna,
  • 5 łyżek cukru,
  • Cukier puder,
  • Szczypta soli

Przepis:

Mąkę przesypać do miski, dodać sól, masło pokrojone na drobne kawałki, wsypać cukier puder, dodać żółtka, zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię, odstawić do lodówki na godzinę. Mleko zagotować z solą i cukrem, dodać kaszę mannę, gotować 10 minut. stale mieszając, ostudzić. Do kaszy wmieszać miękkie masło, rodzynki i skórkę z cytryny. Dodać żółtka, wymieszać. Dodać mielone migdały i olejek migdałowy, ponownie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć delikatnie z masą. Ciasto rozwałkować, blachę wysmarować margaryną, wyłożyć ciastem. Na ciasto przełożyć masę, piec 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC. Po wyjęciu ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.

Stollen – Bożonarodzeniowy placek drożdżowy z bakaliami

Składniki:

  • 500g mąki,
  • 50g drożdży,
  • 250ml mleka,
  • 100g masła,
  • 100g cukru,
  • 1 jajko,
  • 100g migdałów,
  • 100g sułtanek (duże rodzynki powstałe z suszenia bezpestkowych winogron uprawianych w Turcji.)
  • Po 50g skórki z cytryny i pomarańczy,
  • Szczypta soli,
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła do polania

Do posypania:

  • Cukier puder wymieszany z mielonymi migdałami.

Przepis:

Przygotować zaczyn z drożdży na 3 łyżkach mleka. Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, jajko, resztę mleka, rozpuszczone i ostudzone masło oraz drożdże. Zagnieść gładkie ciasto. Dodać pokruszone migdały, sułtanki, drobno pokrojone skórki z owoców. Ponownie zagnieść. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia. Ponownie zagnieść i formować dwa podłużne bochenki. Każdy lekko spłaszczyć. Ciasto przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i oprószoną lekko mąką. Pozostawić do wyrośnięcia ok. 15 minut. Polać rozpuszczonym masłem. Piec około 60 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu ponownie polać ciepłe ciasto rozpuszczonym masłem i posypać cukrem pudrem wymieszanym z mielonymi migdałami.

Wrocławskie precle z kminkiem

Składniki:

  • 750g mąki,
  • 100g stopionego masła,
  • 2 jajka,
  • 25g rozpuszczonych drożdży,
  • Odpowiednia ilość chłodnego mleka,
  • Sól, kminek.

Przepis:

Mąkę przesypać do wysokiej miski, dodać rozpuszczone w mleku drożdże, masło, jajka, oraz taką ilość mleka, aby po dokładnym wyrobieniu ciasto nie kleiło się do rąk. Odstawić do wyrośnięcia po czym ponownie wyrobić dodając ewentualnie odrobinę mąki. Z ciasta na stolnicy uformować walec i pociąć go na równe kawałki, te zaś uformować w wałki grubości małego palca, a z nich ostatecznie małe precle. Pozostawić na 3-4 minuty do wyrośnięcia. W garnku nastawić nieosoloną wodę. Precle wrzucać do lekko wrzącej wody. Gotować tak długo aż wypłyną na powierzchnię. Wyciągać je z wody patyczkiem, odcedzić na sicie, oprószyć grubą solą i kminkiem, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC i piec na otłuszczonej blasze na złotobrązowy kolor.

Możliwość komentowania została wyłączona.

  • Ostatnie wpisy

  • Archiwa

  • Licznik odwiedzin

    • 28
    • 47
    • 822
    • 5 980
    • 698 525