Desery:
- Lignitzer Bomben,
- Pierniczki bożonarodzeniowe po wrocławsku,
- Ciasto wielkanocne,
- Stollen – Bożonarodzeniowy placek drożdżowy z bakaliami,
- Wrocławskie precle z kminkiem.
Przepisy zostały zebrane w większości przez p. Grzegorza Sobela. Czytając je uderza mnie mnogość składników jakimi musiały dysponować ówczesne gospodynie. Co tylko dowodzi faktu wysoko rozwiniętej kultury kulinarnej panującej w okresie międzywojennym w naszym mieście. Trzeba się tym chwalić!
Lignitzer Bomben – Legnickie bomby
Składniki:
|
Przepis: Miód i masło rozpuścić razem w garnku, ostudzić. Cukier i jajka wymieszać razem na pianę (dzisiaj: mikserem), dodać masę miodową. Dodać cynamon i goździki, pieprz, anyż, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, skórkę cytryny i rum. Całość dokładnie wymieszać. Dodać rodzynki i ponownie wymieszać. Ciasto odstawić na jeden dzień do lodówki. Po wyciągnięciu ponownie zagnieść, formować małe walce o grubości kciuka, długie na 4-5 cm. Piec na papierze do pieczenia ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC. Po upieczeniu ciepłe pierniki posypać cukrem pudrem. Legnickie Bomby były swego rodzaju wyrobem regionalnym dawnej Legnicy, mniej więcej tak jak breslauerskie precle czy dzisiejsze Rogale Marcińskie. . |
Pierniczki bożonarodzeniowe po wrocławsku
Składniki:
|
Przepis: Z drożdży przygotować zaczyn, składniki wraz z drożdżami dokładnie wymieszać w misce. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 45 minut. Następnie ciasto przełożyć na stolnicę wysypaną mąką, ponownie zagnieść, rozwałkować na grubość palca i foremkami wykrawać pierniczki. Piec je około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190oC. Po upieczeniu ostudzone ozdobić kleksem lukru. . |
Składniki:
Ciasto:
Masa:
|
Przepis: Mąkę przesypać do miski, dodać sól, masło pokrojone na drobne kawałki, wsypać cukier puder, dodać żółtka, zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię, odstawić do lodówki na godzinę. Mleko zagotować z solą i cukrem, dodać kaszę mannę, gotować 10 minut. stale mieszając, ostudzić. Do kaszy wmieszać miękkie masło, rodzynki i skórkę z cytryny. Dodać żółtka, wymieszać. Dodać mielone migdały i olejek migdałowy, ponownie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć delikatnie z masą. Ciasto rozwałkować, blachę wysmarować margaryną, wyłożyć ciastem. Na ciasto przełożyć masę, piec 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC. Po wyjęciu ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem. |
Stollen – Bożonarodzeniowy placek drożdżowy z bakaliami
Składniki:
Do posypania:
|
Przepis: Przygotować zaczyn z drożdży na 3 łyżkach mleka. Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, jajko, resztę mleka, rozpuszczone i ostudzone masło oraz drożdże. Zagnieść gładkie ciasto. Dodać pokruszone migdały, sułtanki, drobno pokrojone skórki z owoców. Ponownie zagnieść. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia. Ponownie zagnieść i formować dwa podłużne bochenki. Każdy lekko spłaszczyć. Ciasto przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i oprószoną lekko mąką. Pozostawić do wyrośnięcia ok. 15 minut. Polać rozpuszczonym masłem. Piec około 60 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu ponownie polać ciepłe ciasto rozpuszczonym masłem i posypać cukrem pudrem wymieszanym z mielonymi migdałami. |
Składniki:
|
Przepis: Mąkę przesypać do wysokiej miski, dodać rozpuszczone w mleku drożdże, masło, jajka, oraz taką ilość mleka, aby po dokładnym wyrobieniu ciasto nie kleiło się do rąk. Odstawić do wyrośnięcia po czym ponownie wyrobić dodając ewentualnie odrobinę mąki. Z ciasta na stolnicy uformować walec i pociąć go na równe kawałki, te zaś uformować w wałki grubości małego palca, a z nich ostatecznie małe precle. Pozostawić na 3-4 minuty do wyrośnięcia. W garnku nastawić nieosoloną wodę. Precle wrzucać do lekko wrzącej wody. Gotować tak długo aż wypłyną na powierzchnię. Wyciągać je z wody patyczkiem, odcedzić na sicie, oprószyć grubą solą i kminkiem, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC i piec na otłuszczonej blasze na złotobrązowy kolor. |