Kiełbasy i potrawy z kiełbas:
- Schweidnitzer Keller Würstchen (Kiełbaski z Piwnicy Świdnickiej),
- Stolzer Heinrich (Dumny Henryk),
- Breslauerska kiełbasa pieczona,
- Kiełbasa pieczona w sosie polskim,
- Kiełbasa pieczona podawana w piwie.
Przepisy zostały zebrane w większości przez p. Grzegorza Sobela. Czytając je uderza mnie mnogość składników jakimi musiały dysponować ówczesne gospodynie. Co tylko dowodzi faktu wysoko rozwiniętej kultury kulinarnej panującej w okresie międzywojennym w naszym mieście. Trzeba się tym chwalić!
Schweidnitzer Keller Würstchen – Kiełbaski z Piwnicy Świdnickiej
Składniki:
|
Przepis: Mięso wołowe przed przygotowaniem należy natrzeć solą (12g na ½ kg mięsa) i saletrą (1/6g na ½ kg mięsa) ze wszystkich stron przynajmniej na 2 dni przed przygotowaniem kiełbasy. Mięso wieprzowe lekko osolić. W dniu przygotowania oba gatunki mięsa zemleć na grubych oczkach i przełożyć do dużego naczynia, zależnie od objętości. Mięso nie może być zbyt drobno zmielone gdyż gotowa kiełbasa będzie się kiepsko kroić, a gotowana będzie bardziej soczysta. Na każde pół kilograma mięsa dodać 1g białego pieprzu oraz ¼ g mielonej czerwonej papryki rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody. Wszystko wymieszać, a następnie dodać ¼ g (na ½ kg mięsa) gałki muszkatołowej i 5g (na ½ kg mięsa) soli i ponownie wszystko dokładne wymieszać. Tak przygotowaną masę można napychać w jelita wołowe lub wieprzowe jednak, że breslauerskim zwyczajem pęt nie można wiązać a przekładać szpagatem. Kiełbasy wysuszyć, wędzić w gorącym dymie 2-3 godzin, a następnie obgotować ok. 20 minut w temperaturze 80-85oC. |
Stolzer Heinrich – Dumny Henryk
Składniki:
|
Przepis: Kiełbasy smażyć na maśle z dwóch stron na złotobrązowy kolor, po czym zdjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce. Masło zalać piwem, dodać ziarna pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy, goździki oraz pokruszony piernik. Przed podaniem przyprawy wyjąć z sosu, doprawić solą i pieprzem dla smaku, dodać kiełbasę i gotować 4-5 minut. Podawać z tłuczonymi ziemniakami. |
Breslauerska kiełbasa pieczona
Składniki:
|
Przepis: Mięso wieprzowe zemleć na grubych oczkach po czym wymieszać stopniowo ze śmietaną, dodać świeże piwo i na koniec skórkę cytryny oraz przyprawy z majerankiem. Powstałą masę dokładnie wymieszać. Napełniać nią cienkie, dobrze wyczyszczone kiszki wieprzowe, które powiązać szpagatem. Kiełbaski piec albo w świeżym maśle albo zawiesić je na kilka dni w wędzarni, a potem ugotować. Podawać z duszoną kapustą kiszoną. |
Kiełbasa pieczona w sosie polskim
Składniki:
|
Przepis: Pieczone kiełbasy włożyć do wrzącej wody i gotować kilka minut, a następnie wyjąć i osuszyć. Kiełbasy koniecznie nakłuć widelcem. Mąkę wysypać na talerz i obtoczyć w niej kilka razy kiełbasy. Olej rozgrzać w rondlu i obsmażyć na nim kiełbasy z obu stron. Dolać 250ml piwa i dusić pod przykryciem aż do odparowania piwa. Dodać resztę piwa, zaciągnąć śmietaną i zagotować. Na koniec dodać piernik i gotować przez kolejne 3 minuty. Sos doprawić do smaku sola i pieprzem, dodać sok z cytryny i cukier. Podawać z mizerią lub kiszonymi ogórkami. |
Kiełbasa pieczona podawana w piwie
Składniki:
|
Przepis: Wlać do garnka butelkę piwa, dodać bułki tartej, pieprz i goździki. Gdy piwo zacznie się gotować włożyć do środka pieczoną kiełbasę aby gotować ją ok. 10 minut na małym ogniu pod przykryciem. Na koniec dodać skórkę cytryny, cukier, masło i gotować całość jeszcze kilka minut. Podawać koniecznie ze świeżą kiszoną kapustą. |