Jak jadano w Breslau – posiłki domowe – PRZEPISY – KIEŁBASY I POTRAWY Z KIEŁBAS

Kiełbasy i potrawy z kiełbas:

Przepisy zostały zebrane w większości przez p. Grzegorza Sobela. Czytając je uderza mnie mnogość składników jakimi musiały dysponować ówczesne gospodynie. Co tylko dowodzi faktu wysoko rozwiniętej kultury kulinarnej panującej w okresie międzywojennym w naszym mieście. Trzeba się tym chwalić!

Schweidnitzer Keller Würstchen – Kiełbaski z Piwnicy Świdnickiej

Składniki:

  • 60% mięsa wołowego,
  • 40% chudej wieprzowiny,
  • Sól,
  • Saletra,
  • Biały pieprz,
  • Mielona czerwona papryka,
  • Gałka muszkatołowa.

Przepis:

Mięso wołowe przed przygotowaniem należy natrzeć solą (12g na ½ kg mięsa) i saletrą (1/6g na ½ kg mięsa) ze wszystkich stron przynajmniej na 2 dni przed przygotowaniem kiełbasy. Mięso wieprzowe lekko osolić. W dniu przygotowania oba gatunki mięsa zemleć na grubych oczkach i przełożyć do dużego naczynia, zależnie od objętości. Mięso nie może być zbyt drobno zmielone gdyż gotowa kiełbasa będzie się kiepsko kroić, a gotowana będzie bardziej soczysta.

Na każde pół kilograma mięsa dodać 1g białego pieprzu oraz ¼ g mielonej czerwonej papryki rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody. Wszystko wymieszać, a następnie dodać ¼ g (na ½ kg mięsa) gałki muszkatołowej i 5g (na ½ kg mięsa) soli i ponownie wszystko dokładne wymieszać. Tak przygotowaną masę można napychać w jelita wołowe lub wieprzowe jednak, że breslauerskim zwyczajem pęt nie można wiązać a przekładać szpagatem. Kiełbasy wysuszyć, wędzić w gorącym dymie 2-3 godzin, a następnie obgotować ok. 20 minut w temperaturze 80-85oC.

 Stolzer Heinrich – Dumny Henryk

Składniki:

  • 4 kiełbasy pieczone,
  • 40g masła,
  • 250ml ciemnego piwa,
  • 250ml jasnego piwa,
  • 6 ziaren czarnego pieprzu,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 goździki,
  • 100g piernika,
  • Sól, pieprz.

Przepis:

Kiełbasy smażyć na maśle z dwóch stron na złotobrązowy kolor, po czym zdjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce. Masło zalać piwem, dodać ziarna pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy, goździki oraz pokruszony piernik. Przed podaniem przyprawy wyjąć z sosu, doprawić solą i pieprzem dla smaku, dodać kiełbasę i gotować 4-5 minut. Podawać z tłuczonymi ziemniakami.

 Breslauerska kiełbasa pieczona

Składniki:

  • 1,5kg wieprzowiny,
  • 50ml gęstej śmietany,
  • 50ml piwa,
  • ½ łyżeczki startej skórki cytryny,
  • ½ łyżeczki majeranku,
  • Sól, czarny pieprz.

Przepis:

Mięso wieprzowe zemleć na grubych oczkach po czym wymieszać stopniowo ze śmietaną, dodać świeże piwo i na koniec skórkę cytryny oraz przyprawy z majerankiem. Powstałą masę dokładnie wymieszać. Napełniać nią cienkie, dobrze wyczyszczone kiszki wieprzowe, które powiązać szpagatem. Kiełbaski piec albo w świeżym maśle albo zawiesić je na kilka dni w wędzarni, a potem ugotować. Podawać z duszoną kapustą kiszoną.

 Kiełbasa pieczona w sosie polskim

Składniki:

  • 4 duże kiełbasy pieczone,
  • 50g mąki,
  • 4 łyżki oleju,
  • 500ml jasnego piwa,
  • 125ml śmietany,
  • 50g czerstwego, pokruszonego piernika,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • Sól, biały pieprz, szczypta cukru.

Przepis:

Pieczone kiełbasy włożyć do wrzącej wody i gotować kilka minut, a następnie wyjąć i osuszyć. Kiełbasy koniecznie nakłuć widelcem. Mąkę wysypać na talerz i obtoczyć w niej kilka razy kiełbasy. Olej rozgrzać w rondlu i obsmażyć na nim kiełbasy z obu stron. Dolać 250ml piwa i dusić pod przykryciem aż do odparowania piwa. Dodać resztę piwa, zaciągnąć śmietaną i zagotować. Na koniec dodać piernik i gotować przez kolejne 3 minuty. Sos doprawić do smaku sola i pieprzem, dodać sok z cytryny i cukier. Podawać z mizerią lub kiszonymi ogórkami.

 Kiełbasa pieczona podawana w piwie

Składniki:

  • 3-4 pieczone kiełbasy,
  • Butelka jasnego piwa,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • Po kilka ziaren czarnego pieprzu i goździków,
  • Skórka z ½ cytryny,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka masła.

Przepis:

Wlać do garnka butelkę piwa, dodać bułki tartej, pieprz i goździki. Gdy piwo zacznie się gotować włożyć do środka pieczoną kiełbasę aby gotować ją ok. 10 minut na małym ogniu pod przykryciem. Na koniec dodać skórkę cytryny, cukier, masło i gotować całość jeszcze kilka minut. Podawać koniecznie ze świeżą kiszoną kapustą.

Możliwość komentowania została wyłączona.

  • Ostatnie wpisy

  • Archiwa

  • Licznik odwiedzin

    • 34
    • 47
    • 828
    • 5 986
    • 698 531