Jak jadano w Breslau – posiłki domowe – PRZEPISY – KLUSKI

Kluski i inne potrawy jarskie:

Przepisy zostały zebrane w większości przez p. Grzegorza Sobela. Czytając je uderza mnie mnogość składników jakimi musiały dysponować ówczesne gospodynie. Co tylko dowodzi faktu wysoko rozwiniętej kultury kulinarnej panującej w okresie międzywojennym w naszym mieście. Trzeba się tym chwalić!

Kluski ziemniaczane (do Schlesische Himmelreich)

Składniki:

  • 750g gotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków,
  • 50g bułki tartej,
  • 20g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 kromka jasnego chleba pokrojonego w kostkę,
  • 1 łyżka masła,
  • Szczypta gałki muszkatołowej,
  • Sól

Przepis:

Masę ziemniaczaną, bułkę tartą, mąkę pszenną, jajka, sól i gałkę muszkatołową dokładnie wymieszać ze sobą. Kostkę z kromki białego chleba zrumienić na maśle. Z wymieszanej masy uformować 8 klusek, każdą z nich nadziać 4-6 kawałkami przyrumienionego pieczywa, a następnie ugotować w osolonej wodzie ok. 20 minut. Podawać z mięsem i owocami, a same kluski polać można zrumienioną na maśle bułką tartą.

Bożonarodzeniowa kluska makowa (Knedel makowy)

Składniki:

  • 4 duże czerstwe bułki,
  • 200g cukru,
  • 1 op. cukru wanilinowego,
  • 525ml mleka,
  • 250g zielonego maku,
  • 75g rodzynek,
  • 1 łyżeczka startej skórki cytryny,
  • 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczy,
  • 2 łyżki pokrojonych migdałów,
  • Cynamon.

Przepis:

Bułki pokroić w kromki, przełożyć do miski, posypać 50g cukru, zalać 400ml mleka i odstawić na 20 minut aby zmiękły. Zagotować pozostałe mleko z resztą cukru i cukrem wanilinowym, dodać mak, rodzynki, skórki cytryny i pomarańczy, gotować przez 10 minut stale uważnie mieszając. Dodać cynamon i wymieszać. Masę makową i namoczone bułki nakładać warstwami do wysokiego półmiska. Wierzchnią, makową warstwę posypać migdałami i wstawić na godzinę do lodówki. Podawać z grzanym winem.

Purée z grochu

Składniki:

  • 500g suchego grochu,
  • 2 małe cebule,
  • 80g boczku,
  • Sól, majeranek.

Przepis:

Groch moczyć przez noc. Wodę zlać, groch zalać świeżą, osolić i gotować przez godzinę. Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na boczku. Ugotowany groch rozetrzeć, dodać cebulę z boczkiem, sól, majeranek, całość wymieszać.

Kwaśne ziemniaki

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 100g słoniny lub boczku,
  • 2 łyżki mąki,
  • 3 łyżki brązowego cukru,
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego,
  • Sól, pieprz.

Przepis:

Ziemniaki, obrać, umyć, przekroić na pół, ugotować, odcedzić. Słoninę lub boczek pokroić w kostkę, roztopić na patelni, smażyć kilka minut, dodać posiekaną cebulę, zrumienić. Dodać mąkę i smażyć aż zbrązowieje. Wlać 500ml wrzącej wody i gotować przez 20 minut. Dodać brązowy cukier, ocet, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać do sosu kartofle i gotować jeszcze 2-3 minuty. Podawać w głębokich talerzach.

Sznycle serowe

Składniki:

  • 500g gotowanych ziemniaków,
  • 350g tłustego twarogu,
  • 1 jajko,
  • 100g mąki,
  • 30g cukru,
  • Szczypta soli,
  • Smalec lub olej do smażenia

Przepis:

Ziemniaki i twaróg zemleć. Dodać mąkę, cukier, sól, jajko i zagnieść gładkie ciasto. Z masy formować małe sznycle, smażyć na gorącym tłuszczu na złoto-brązowy kolor. Podawać polane zrumienionym masłem, śmietaną bądź posypane cukrem pudrem.

Breslauer bigusch (Bigos po wrocławsku) – Czerwona kapusta po wrocławsku

Składniki:

  • 1kg czerwonej kapusty,
  • 2-3 kiełbaski,
  • 2 duże jabłka,
  • 1 cebula,
  • 100g rodzynek,
  • 50g masła,
  • Sok z 1 cytryny,
  • 2 goździki,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki maggi,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka soli,
  • Pieprz.

Przepis:

Kapustę umyć, zwiędłe liście wyrzucić, głąb wykroić. Kapustę drobno poszatkować. Jabłka obrać, wykroić gniazda i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Kapustę wymieszać w misce z solą, cukrem i sokiem z cytryny. Masło rozpuścić w rondlu i zeszklić cebulę. Dodać kapustę, a następnie goździki, liście laurowe, jabłka, rodzynki, wino i 100ml wody. Całość wymieszać i dusić na małym ogniu przez ok. 40 minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z małą ilością wody i połączyć z kapustą. Na koniec dodać pieprz i maggi. Na koniec pokroić w kostkę kiełbaski, podsmażyć i dodać do bigosu.

Szparagi zapiekane w cieście

Składniki:

  • 1kg szparagów,
  • 2 łyżki mąki,
  • 150ml mleka,
  • 4 jajka,
  • Sól

Przepis:

Szparagi umyć, pokroić na pół, ugotować, odcedzić. Prostokątną formę wysmarować masłem. Mąkę, 2 żółtka, 75ml mleka i sól zmieszać na jednolitą masę. 2 białka ubić na jednolitą pianę, 2 całe jajka zmieszać z resztą mleka, wmieszać pianę, obie masy delikatnie połączyć i przelać na szparagi. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170oC. Szparagi podawać polane zrumienionym masłem z tłuczonymi ziemniakami.

Szparagi w sosie maltańskim

Składniki:

  • 1kg szparagów,
  • 2 łyżki + 75 g masła,
  • 10g mąki,
  • 6 żółtek,
  • Sok z 2 czerwonych pomarańczy,
  • Starta skórka z ½ cytryny,
  • Kilka kropel przyprawy maggi,
  • 1 łyżka cukru

Przepis:

Dwie łyżki masła rozpuścić w rondelku, dodać mąkę, przygotować jasną zasmażkę. Przelać żółtka, zdjąć z ognia. Wlać sok z pomarańczy, dodać skórkę z cytryny, cukier, maggi, wszystko dokładnie wymieszać. Ugotować szparagi.

Kiszona kapusta z jabłkami

Składniki:

  • 500g kiszonej kapusty,
  • 3 słodko-winne jabłka,
  • 100g słoniny lub boczku,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka smalcu,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka mąki,
  • ½ szklanki bulionu warzywnego,
  • Sól, pieprz

Przepis:

Kapustę pokroić, przepłukać zimną wodą, gotować w osobnym garnku przez ok. 30 minut dolewając wody w razie potrzeby. Słoninę lub boczek pokroić i roztopić na skwarki. Udusić pokrojoną w kostkę cebulę. Ze smalcu i mąki przygotować w garnku zasmażkę, połączyć z bulionem. Dodać obrane i pokrojone w grube plastry jabłka, garnek przykryć. Całość dusić 3-4 minuty. Dodać odcedzoną kapustę, skwarki, cukier i doprawić ew. solą i pieprzem do smaku. Następnie całość dusić kolejne 30 minut. Podawać do ziemniaków lub pieczonej kiełbasy.

Bigos śląski

Składniki:

  • 200g gotowanego boczku,
  • 250g chudej wieprzowiny,
  • 2 cebule,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 40g smalcu,
  • 500g kiszonej kapusty,
  • 250g białej kapusty,
  • 3 pęta metki,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 łyżka słodkiej papryki (mielonej),
  • ¼ łyżeczki tłuczonego kminku,
  • ½ łyżeczki majeranku,
  • Sól, pieprz

Przepis:

Boczek i mięso pokroić w kostkę, cebulę i czosnek obrać i posiekać. Smalec rozpuścić w garnku, dodać boczek i mięso, podsmażyć ze wszystkich stron. Dodać cebulę i czosnek, zrumienić. Garnek przykryć, dusić 10 minut. W tym czasie nagrać piekarnik do 180oC. Kapustę kiszoną przepłukać aby nie była zbyt kwaśna, a następnie pokroić. Białą kapustę poszatkować. Metkę pokroić w plasterki, ziemniaki obrać, umyć, pokroić w dużą kostkę. Koncentrat pomidorowy dodać do mięsa, wymieszać. Dodać oba rodzaje kapusty, kiełbasę i przyprawy, doprawić solą i pieprzem do smaku. Garnek przykryć, wstawić do piekarnika na 1 ½ godziny, po tym czasie dodać ziemniaki i dusić kolejną godzinę.

Soczewica z suszonymi owocami

Składniki:

  • 750g soczewicy,
  • 350g suszonych owoców (jabłka, gruszki, śliwki),
  • 1 cebula,
  • 50g słoniny,
  • 40g mąki,
  • Ocet,
  • Cukier,
  • Sól.

Przepis:

Soczewicę umyć i moczyć całą noc. Następnie zlać wodę, soczewicę zalać 1 ½ litra świeżej wody, gotować 45 minut. Namoczone wcześniej owoce dodać do soczewicy, gotować jeszcze 10 minut. Zlać wodę. Soczewicę i owoce rozetrzeć. Słoninę pokroić w kostkę, roztopić na patelni, dodać posiekaną cebulę i smażyć aż cebula się zarumieni. Dodać mąkę i smażyć kolejne 2-3 minuty. Zasmażkę ze słoniną i cebulą rozprowadzić gorącą wodą z soczewicy, gotować 10 minut. Dodać przetartą soczewicę i owoce. Dokładnie wymieszać i doprawić solą, octem i cukrem.

Możliwość komentowania została wyłączona.

  • Ostatnie wpisy

  • Archiwa

  • Licznik odwiedzin

    • 30
    • 47
    • 824
    • 5 982
    • 698 527