Sałatki:
Przepisy zostały zebrane w większości przez p. Grzegorza Sobela. Czytając je uderza mnie mnogość składników jakimi musiały dysponować ówczesne gospodynie. Co tylko dowodzi faktu wysoko rozwiniętej kultury kulinarnej panującej w okresie międzywojennym w naszym mieście. Trzeba się tym chwalić!
Składniki:
|
Przepis: Śledzie zalać wodą, przemieszać i moczyć 15 minut. Po tym czasie wodę zlać, śledzie zalać mlekiem, moczyć kilka godzin. Mleko zlać, śledzie dobrze odsączyć. Wszystkie składniki bardzo drobno posiekać (ew. zemleć na najgrubszych oczkach), przyprawić pieprzem, octem i musztardą. Odstawić na 24 godziny do lodówki. Podawać wraz z ziemniakami gotowanymi w mundurkach lub z grzankami z masłem ziołowym. |
Składniki:
|
Przepis: Śledzie moczyć w mleku kilka godzin. Następnie odsączyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać. Jabłka umyć, usunąć g gniazda, nie obierać, pokroić w średnią kostkę. Jajka pokroić drobno. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać śmietanę, musztardę, cukier, sól, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać. |
Breslauerska sałatka ziemniaczana
Składniki:
|
Przepis: Ostudzone ziemniaki obrać, pokroić w półplastry, zalać ciepłym bulionem. Ostudzić. Jabłka i ogórki pokroić w grubą kostkę, dodać do ziemniaków. Z octu, soli, pieprzu i cukru przygotować dressing i dodać do ziemniaków. Dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 1 godzinę do lodówki. W tym czasie boczek i cebulę pokroić w kostkę. Boczek roztopić na patelni, dodać cebulę i zrumienić. Dodać do reszty składników. Podawać z marynowanymi śledziami. |
Składniki:
|
Przepis: Rzodkiew i jabłka umyć, obrać, pokroić w średnią kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać. Śledzie pokroić w drobne paski. Dodać oliwę, ocet, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać. |