Jak jadano w Breslau – posiłki domowe – PRZEPISY – SAŁATKI

Sałatki:

Przepisy zostały zebrane w większości przez p. Grzegorza Sobela. Czytając je uderza mnie mnogość składników jakimi musiały dysponować ówczesne gospodynie. Co tylko dowodzi faktu wysoko rozwiniętej kultury kulinarnej panującej w okresie międzywojennym w naszym mieście. Trzeba się tym chwalić!

Breslauer Häckerle

Składniki:

  • 125g matjasów,
  • 125g tłustego, wędzonego boczku,
  • 125g cebuli,
  • 125g kiszonych ogórków,
  • 1 łyżka oliwy,
  • Mleko,
  • Musztarda,
  • Ocet winny,
  • Pieprz

Przepis:

Śledzie zalać wodą, przemieszać i moczyć 15 minut. Po tym czasie wodę zlać, śledzie zalać mlekiem, moczyć kilka godzin. Mleko zlać, śledzie dobrze odsączyć. Wszystkie składniki bardzo drobno posiekać (ew. zemleć na najgrubszych oczkach), przyprawić pieprzem, octem i musztardą. Odstawić na 24 godziny do lodówki. Podawać wraz z ziemniakami gotowanymi w mundurkach lub z grzankami z masłem ziołowym.

Schlesische Häckerle

Składniki:

  • 6 matjasów,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 2 słodko-winne jabłka,
  • 2 średnie cebule,
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • Mleko,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • Sól, pieprz

Przepis:

Śledzie moczyć w mleku kilka godzin. Następnie odsączyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać. Jabłka umyć, usunąć g gniazda, nie obierać, pokroić w średnią kostkę. Jajka pokroić drobno. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać śmietanę, musztardę, cukier, sól, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać.

Breslauerska sałatka ziemniaczana

Składniki:

  • 1kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach,
  • 2 jabłka,
  • 1 cebula,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 100g gotowanego boczku,
  • 4 łyżki octu winnego,
  • 250ml bulionu z kury,
  • 1 łyżka cukru,
  • Sól, biały pieprz

Przepis:

Ostudzone ziemniaki obrać, pokroić w półplastry, zalać ciepłym bulionem. Ostudzić. Jabłka i ogórki pokroić w grubą kostkę, dodać do ziemniaków. Z octu, soli, pieprzu i cukru przygotować dressing i dodać do ziemniaków. Dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 1 godzinę do lodówki. W tym czasie boczek i cebulę pokroić w kostkę. Boczek roztopić na patelni, dodać cebulę i zrumienić. Dodać do reszty składników. Podawać z marynowanymi śledziami.

Sałatka polska

Składniki:

  • 1 duża rzodkiew,
  • 2 słodkie jabłka,
  • 2 cebule,
  • 2 śledzie marynowane,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka białego octu winnego,
  • Sól, pieprz.

Przepis:

Rzodkiew i jabłka umyć, obrać, pokroić w średnią kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać. Śledzie pokroić w drobne paski. Dodać oliwę, ocet, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać.

Możliwość komentowania została wyłączona.

  • Ostatnie wpisy

  • Archiwa

  • Licznik odwiedzin

    • 32
    • 47
    • 826
    • 5 984
    • 698 529