Jak jadano w Breslau – posiłki domowe – PRZEPISY – SOSY

Sosy:

Przepisy zostały zebrane w większości przez p. Grzegorza Sobela. Czytając je uderza mnie mnogość składników jakimi musiały dysponować ówczesne gospodynie. Co tylko dowodzi faktu wysoko rozwiniętej kultury kulinarnej panującej w okresie międzywojennym w naszym mieście. Trzeba się tym chwalić!

Sos chrzanowy

Składniki:

  • 50g startego chrzanu,
  • 125ml mleka,
  • 125ml bulionu warzywnego,
  • 20g mąki,
  • 30g masła,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • Sól.

Przepis:

Chrzan zmieszać z mąką i zalać zimnym mlekiem, dodać gorący bulion, gotować pod przykryciem przez 15 minut. Sos zaciągnąć żółtkami, dodać masło, zagotować, doprawić solą i sokiem z cytryny.

Sos z kaparów

Składniki:

  • 4 łyżki marynowanych kaparów,
  • 40g masła,
  • 30g mąki,
  • 275ml bulionu z warzyw,
  • 75ml czerwonego wina,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 żółtko
  • Sól, pieprz

Przepis:

Z masła i mąki przygotować średnio ciemną zasmażkę. Bulion ugotować i połączyć z zasmażką. Dodać kapary, sok z cytryny, wino, cukier, doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować 10 minut i na koniec zagęścić żółtkiem.

Możliwość komentowania została wyłączona.

  • Ostatnie wpisy

  • Archiwa

  • Licznik odwiedzin

    • 13
    • 47
    • 807
    • 5 965
    • 698 510